top of page

Skapa ett veckoschema för barnpassning som hela familjen älskar (utan stress!)


Ett vinnande veckoschema för barnvakt - tips från Piipll

Att jonglera jobb, familj och egentid kan kännas som en evig kamp. En regelbunden barnvakt kan vara en räddare i nöden och erbjuda välbehövlig hjälp under veckan. Men utan en tydlig plan kan de där veckobaserade barnvaktspassen snabbt bli kaotiska. Här är hur du skapar ett vinnande schema för barnvakt som fungerar för alla, med fokus på att bygga en tydlig och välkommunicerad rutin:


Steg 1: Skapa en vinnande rutin


Detta är hjärtat i ditt framgångsrika schema för barnpassning! Så här bygger du det:


  • Anpassa det till dina behov: Oavsett om du behöver hjälp efter skolan, barnvaktshjälp under dejtkvällen eller avlastning på helgmorgnar, skapa ett veckoschema som beskriver tiderna för barnvakten och ansvarsområdena utifrån dina specifika behov.

  • Struktur med flexibilitet:

  • Hjälp efter skolan: Inkludera detaljer som hämtningstider, mellanmålsinstruktioner och önskade aktiviteter (lektid, läxhjälp eller lugn lässtund).

  • Barnvaktshjälp under dejtkvällen: Beskriv instruktioner för måltidsförberedelser (om nödvändigt), önskade bad- och läggningsrutiner för yngre barn, och eventuella förplanerade aktiviteter (filmvisning, sällskapsspel osv.).

  • Avlastning på helgmorgnar: Specificera eventuella sysslor eller uppgifter du vill att barnvakten ska utföra medan du njuter av lite "egentid" (att förbereda frukost, hjälpa till med ärenden eller övervaka utomhuslek).

  • Öppen kommunikation är nyckeln: Diskutera rutinen noggrant med barnvakten innan den första barnpassningen. Lämna skriftliga instruktioner angående måltider, mellanmål, rutiner, nödkontaktinformation, Wi-Fi-lösenord (om tillämpligt) och allt annat de kan behöva veta. Uppmuntra öppen kommunikation under veckan. Barnvakten kan då höra av sig med frågor eller funderingar och dina barn ska veta att de kan prata med barnvakten också.


Steg 2: Förbered alla för framgång


  • Förbered barnen: Prata med dina barn om veckoschemat och vad de kan förvänta sig av barnvakten. Låt dem veta schemat och svara på eventuella frågor de har.

  • Introduktionsträff (valfritt): Om möjligt, schemalägg ett introduktionsmöte mellan barnvakten och barnen innan rutinen börjar. Detta hjälper till att bygga relation och känna igen varandra, särskilt för yngre barn.


Bonustips: Tänk på barnvaktens tid! Om schemat innebär långa pass, överväg att lägga in raster för barnvakten eller ge extra ersättning för längre pass.


Genom att fokusera på att bygga en tydlig och välkommunicerad rutin kan du skapa en pålitlig och trevlig barnvaktsupplevelse för alla inblandade. Mindre stress, mer stöd - det är receptet för ett vinnande veckoschema för barnpassning!


Piipll erbjuder vi alltid en kostnadsfri första träff med er barnvakt för att säkerställa en trygg och bekväm start på er relation. Vi erbjuder även en veckoplan som du kan ladda ner här. Boka ett kostnadsfritt testbesök.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page